“Om de koeien en ook om hun poep. Om de bedrijven en om de hele beroepsgroep.”
Het verhaal van Yovanka
Toezichthouder
Van stewardess tot agrarisch toezichthouder. Niet de standaard loopbaan die je vooraf bedenkt. Toen Yovanka in haar nette werktenue op kilometers hoogte in de lucht vloog, had ze nooit kunnen bedenken jaren later in een groen en zwarte outfit met de ontlasting van koeien bezig te zijn. Toch is het de beste keuze die ze ooit heeft gemaakt. “Ik heb een groen hart. Ik wilde in mijn werk betrokken zijn bij de natuur.”
Yovanka werkt inmiddels 5,5 jaar bij Omgevingsdienst De Vallei (één van de 28 Nederlandse omgevingsdiensten) als agrarisch toezichthouder en ecologisch adviseur. “Het agrarisch toezicht doen we in opdracht van de gemeenten in de regio. Ook worden we door de provincie ingehuurd voor soortenbescherming bij het saneren van asbestdaken”, vertelt Yovanka.
Geen dag is hetzelfde.
Agrarisch toezicht houden is leuk en afwisselend, vindt Yovanka. Maar wat doe je dan precies? Yovanka vertelt het ons: “Het begint met het voorbereiden van de controles. Op kantoor bekijk je luchtfoto’s, plattegronden en de vergunning om een goed beeld te krijgen van het bedrijf. Je moet weten voor welke dieren, het aantal dieren en welke stalsystemen een vergunning is verleend. Op locatie controleer je de aanwezige diersoorten en aantallen, maar ook of de opslag van diesel, propaan of mest aan de wettelijke eisen voldoet. Een ander belangrijk aspect is emissie: je controleert of de stalsystemen voldoen aan de gestelde eisen. Daarnaast maken we ondernemers wegwijs binnen alle regelgeving. Je komt bij deze baan op veel plekken, iedere dag is anders.”
Het belang van dit objectieve werk.
Niet iedereen ziet wat toezichthouders zoals Yovanka precies doen. Gelukkig weten steeds meer inwoners hen te vinden. “We zorgen niet alleen voor het milieu door ondernemers te controleren op wetgeving. We zijn er ook voor mensen die overlast hebben van bedrijven, bijvoorbeeld geurklachten. Zij kunnen zich melden via een digitaal loket. Wij pakken die meldingen op. Dit werkt goed, omdat we een objectieve en onafhankelijke overheidsinstantie zijn.”
“Soms lijkt het heel kleinschalig, maar alle beetjes helpen. We maken absoluut impact”
Werken aan een betere wereld.
Waarom Yovanka zich hiervoor inzet? Daarover hoeft ze niet lang na te denken. “Omdat ik werk aan een betere wereld. Ik maak de omgeving mooier en bescherm de bodem, de lucht en het water. Ik vind dat veel mensen te weinig respect hebben voor onze planeet. Soms lijkt het heel kleinschalig wat we doen, maar alle beetjes helpen. Als er bijvoorbeeld een dieselolietank lekt, dan komt dat in de bodem en uiteindelijk in het grondwater terecht. Dat moeten we voorkomen. We maken dus absoluut impact.”
Stevig in je werkschoenen staan.
Om dit werk te kunnen doen, moet je niet onzeker zijn in je vakgebied. Yovanka: “Agrariërs zijn ondernemers die hard moeten werken om hun brood te verdienen. Logisch dat ze dat verdedigen. Je moet stevig in je schoenen staan en je woordje klaar hebben.”
Gelukkig gaat het vaak soepel. En dat geeft voldoening. “Ik doe altijd mijn best om er een positief gesprek van te maken. Meestal kondig ik mijn bezoek aan, zodat de ondernemer zich kan voorbereiden. Leuke gesprekken geven mij een goed gevoel. Als ik op controle ga en er zijn overtredingen, dan praten we erover en maken we afspraken over hoe de overtreding zo snel mogelijk beëindigd kan worden. Daarbij helpen we graag, door mee te denken en advies te geven. Maar, soms is de overtreding zo ernstig dat er bestuursrechtelijke maatregelen getroffen moeten worden of dat er zelfs een proces-verbaal opgemaakt moet worden”, vertelt Yovanka.
Bijzonder goede werkgever.
Voor de natuur werken en je groene hart volgen. Dat maakt dit werk voor Yovanka zo mooi. Maar er is meer. “De omgevingsdienst is een goede werkgever. Een stabiele overheidsorganisatie waar alles netjes is geregeld en waar je een goed salaris krijgt. Verder krijg je alle kansen en opleidingsmogelijkheden. Maar wat echt kenmerkend is aan werken bij de omgevingsdienst, is de fijne sfeer. Iedereen kent elkaar en weet wat er leeft. Het voelt als thuiskomen”, sluit Yovanka met een brede glimlach af.