Om jouw leefgebied, bodemkwaliteit en bouwgrond.
Je kan zoveel doen op onze Nederlandse bodem. We wonen, ondernemen, leven en recreëren hierop. De ruimte is echter beperkt. Daarom is het belangrijk dat we onze grond goed benutten. En dat we er zuinig op zijn; voor nu én voor de toekomst.
De overheid heeft regels opgesteld om de kwaliteit van de bodem en het grondwater te beschermen. Zo moet schone grond schoon blijven. En mag vervuilde grond niet zomaar worden verplaatst, maar moet eerst worden gesaneerd. Als inwoner of bedrijf kun je te maken krijgen met deze regelgeving wanneer je een huis koopt, bouwplannen hebt, een festival wilt organiseren, wilt graven, grond wilt gebruiken of als er bodemvervuiling is.
Kortom; als iemand iets met de bodem wil doen, komt de omgevingsdienst in beeld. Ook geven onze bodemspecialisten advies. We houden toezicht en als iemand zich niet aan de regels houdt, handhaven we. Willen inwoners iets melden of vragen? Dan kunnen zij altijd bij de omgevingsdienst van hun regio terecht, bijvoorbeeld via Het Omgevingsloket.
Ook vinden we het belangrijk wat er in de bodem zit. Daar gebeurt namelijk meer dan je denkt. Er lopen leidingen, kabels, buizen, waterpompen, energiesystemen en archeologische resten. Het is een drukte van jewelste onder de grond. Omgevingsdiensten monitoren al deze activiteiten en wegen daarbij de verschillende belangen af. Kortom: ons doel is een gezonde bodem voor grond- en drinkwater, voor landbouw, voor biodiversiteit én voor het herbergen van kabels en systemen.
Dit doen we zoal.
- Meldingen toetsen
- Vergunningen verlenen
- Bodeminformatie in beeld brengen
- Bodemonderzoeken beoordelen
- Adviseren over de bodemkwaliteit
- Toezicht houden op graafwerkzaamheden en bodemsaneringen
- Adviseren over bodembeleid- en kwaliteit
- Toezichthouden op naleving bodemregels bij bedrijven
- Verstrekken van historische bodeminformatie
- Toezicht en handhaving op niet-gemelde bodemwerkzaamheden