“Om de gewassen en gecontroleerde jacht. Om de natuur met al haar pracht.”
Het verhaal van Sebastiaan
Handhaver
Het controleren van jagers. Klinkt spannend, en dat is het ook best wel. Want als handhaver werkt Sebastiaan niet alleen tijdens reguliere kantoortijden, maar zoekt ook in de pikdonkere nacht of ’s ochtends heel vroeg zijn werkplek op. “Het is fijn om in de buitenlucht je werk te kunnen doen en al het moois dat de natuur te bieden heeft te aanschouwen.”
Sebastiaan werkt al jaren bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (één van de 28 Nederlandse omgevingsdiensten), maar sinds 2022 bij de natuurtak als toezichthouder, handhaver en buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). “In mijn werk gaat het zowel om jagers die bezig zijn met de jacht, als om jagers die uitvoering geven aan beheer en schadebestrijding”, vertelt Sebastiaan.
Controleren en informeren.
De provincie Noord-Holland is opgedeeld in wildbeheer eenheden. Ieder teamlid heeft een eigen gebied om te controleren. Sebastiaan geeft ons een kijkje in zijn werk: “Ik controleer buiten in het veld de jagers die een vergunning of ontheffing hebben om dieren te vangen of te doden. Bijvoorbeeld omdat deze dieren overlast veroorzaken, een gevaar zijn voor de vliegveiligheid of omdat ze gewassen beschadigen. Daarbij check ik of de jagers zich aan de regels houden, of ze de juiste dieren schieten en of ze de juiste middelen gebruiken om dierenleed te voorkomen.”
Een zoektocht naar jagers dus. “De overheid verleent sommige jagers, fauna- en terrein beherende organisaties toestemming om te mogen uitvoeren. Maar bij die toestemming horen regels en plichten”, legt Sebastiaan uit. “Als iemand schade toebrengt aan de natuur of een diersoort schiet waarop je niet mag jagen, overtreedt diegene de regels. We surveilleren veel om jagers te controleren en zo de kans op overtredingen te verkleinen, ook ‘s ochtends vroeg of ’s nachts. De jagers zitten meestal verscholen en zijn vaak lastig te vinden. We proberen dus zoveel mogelijk op het juiste moment op de juiste plek te zijn om onze controles uit te voeren. Naast het controleren van jagers proberen we stroperij tegen te gaan en mensen te informeren over de wet- en regelgeving.”
“Ik werk veel buiten en kan zelf mijn tijden inplannen.
Dat geeft vrijheid.”
Natuur beschermen.
Het team van Sebastiaan draagt dus bij aan de bescherming van gewassen, door gecontroleerd en gericht te laten jagen wanneer er geen andere optie is. Toch roept het jagen nog weleens vragen op bij inwoners. Sebastiaan: “Soms hebben mensen vragen of opmerkingen, omdat dieren worden gedood. We leggen dan uit waarom er legaal wordt gejaagd en waarop we controleren. We geven duidelijkheid over de regels en de aanpak. Ganzen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor flinke schade aan gewassen. Wij controleren of de juiste stappen worden gezet om dat te voorkomen, waarbij het doden van de ganzen de laatste mogelijkheid is. Dat is echt de uiterste optie. We proberen door het uitvoeren van controles de natuur te beschermen en ervoor te zorgen dat er geen diersoorten geschoten worden die niet gedood mogen worden.”
Vrijheid en voldoening.
Sebastiaan is jaren geleden in deze functie ‘gerold’, maar zou niet meer anders willen. “Het is fijn om buiten in de natuur je werk te kunnen doen. Ik vind het heerlijk dat ik zowel binnen als buiten kan werken, wanneer ik dat wil. Ik kan zelf mijn tijden inplannen en dat geeft veel vrijheid. Daarnaast geeft het me voldoening om te controleren of jagers zich aan de regels houden. We willen wetovertreders en stropers stoppen. En eigenlijk willen we een stap voor zijn, voorkomen dat ze dingen doen die niet mogen. Ik word ook blij van een goede controle in het veld, als alles volgens de regels verloopt”, aldus Sebastiaan.
Maar dat is nog niet alles. “Ik vind het mooi dat ik tijdens mijn werk kan zien wat voor moois de natuur te bieden heeft. Een kleurrijke zonsopkomst, de sneeuw in de winter, mist in een herfstzonnetje, een fantastische regenbui; alle flora en fauna krijg ik mee. Een mooiere werkplek kan ik me niet wensen.”
“Het geeft voldoening om wetovertreders te stoppen
en ik geniet van al het moois dat de natuur te bieden heeft.”
Doortastend je mannetje staan.
Of dit werk voor iedereen geschikt is? Waarschijnlijk niet. “Je moet doortastend kunnen zijn en je mannetje staan”, vertelt Sebastiaan. “Ook moet je niet bang zijn om vies te worden. Soms ben je midden in de nacht een paar uur aan het observeren om stropers aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk dat je flexibel bent, je werkt niet op vaste tijden. Maar ook leergierig, want wetten en regels veranderen nog weleens dus je moet bijblijven.”
Goede balans privé-werk.
Of een omgevingsdienst als werkgever voor iedereen geschikt is? Dat zeker. “Ik heb de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Dat vertrouwen krijgen we. Ik werk in een fijn team, we hebben allemaal de neus in dezelfde richting. Werken bij een omgevingsdienst geeft veel voldoening. Je maakt maatschappelijke impact, het is een fijne werkgever en je krijgt de ruimte om te zorgen voor een goede werk-privé balans”, sluit Sebastiaan af.