“Om de historie, die ertoe doet. Om de verborgen verhalen en ons erfgoed.”
Het verhaal van Margriet
Adviseur archeologie
Zomaar ergens gaan bouwen, dat kan niet. Vooral niet op een plek die belangrijk is geweest in onze historie. De bodem herbergt namelijk talloze stukjes informatie en spullen van misschien wel duizend jaar oud . “Bij een vergunningaanvraag adviseer ik soms om een archeologische opgraving uit te voeren. We krijgen maar één kans om het verhaal van onze geschiedenis te onderzoeken en te vertellen”, aldus Margriet.
Margriet werkt sinds 2019 als adviseur archeologie bij Omgevingsdienst Rivierenland (één van de 28 Nederlandse omgevingsdiensten). “Ik geef advies aan mijn collega’s van vergunningverlening, toezicht en handhaving, en aan gemeenten. Bijvoorbeeld of er archeologisch onderzoek moet plaatsvinden en zo ja, op welke manier”, vertelt Margriet.
“Archeologie is een ontzettend spannend en interessant vakgebied.”
Allesbehalve stoffig
Waar veel mensen bij geschiedenis denken aan stoffige en saaie zaken, ziet Margriet dit anders. “Ik vind mijn baan leuk. Archeologie is een ontzettend spannend en interessant vakgebied. Het is heel afwisselend. Het ene moment heb ik een overleg op het gemeentehuis met de erfgoedambtenaren en het andere moment sta ik buiten in het veld bij een opgraving. Bijvoorbeeld om te zien of er iets gevonden is en om te overleggen welke vervolgstappen nodig zijn.”
Stel, er ligt een vergunningaanvraag voor de ontwikkeling van een woonwijk, dan kijkt Margriet op de kaart of op die locatie veel informatie uit het verleden te verwachten is. Zo ja, dan komt er vaak een bureau- en booronderzoek. "Ik heb dan ook contact met de archeologische bedrijven, dat is leuk. Naast het adviseren over vergunningen, vragen gemeenten mij om mee te kijken of het archeologiebeleid op een juiste wijze verankerd is in de bestemmingsplannen. Naast advies geven we ook voorlichting aan de inwoners van Rivierenland. We verzorgen lezingen en staan op open dagen. Het is dus zeker geen saaie kantoorbaan”, aldus Margriet.
Om het historisch besef
Margriet vindt haar vakgebied belangrijk. “Het is waardevol dat archeologie altijd een rol blijft spelen, dat er aandacht voor blijft. Dat we niet zomaar ons erfgoed vergraven of verstoren. Je komt er bijvoorbeeld achter hoe het landschap eruit heeft gezien of hoe de mensen toen hebben geleefd. Dat inspireert”, vertelt Margriet. “Mijn werk is dus belangrijk voor het historisch besef van de inwoners van onze regio. Wie waren de mensen die voor hen op deze plek woonden? In de bodem zitten allerlei resten uit het verleden die hun eigen verhaal vertellen. Het bodemarchief is kwetsbaar en staat door alle huidige klimaat- en bouwontwikkelingen onder druk, het is onze verantwoordelijkheid daar op een goede manier mee om te gaan.”
Boerderij uit de bronstijd
Een voorbeeld: twee jaar geleden werd in Kerkdriel, tijdens een opgraving bij een nieuwbouwproject, een boerderij uit de bronstijd gevonden. “De gedachte dat er op die plek 3.000 jaar geleden ook iemand heeft geleefd is erg inspirerend voor mensen”, vertelt Margriet . “We geven dan gemeenten en projectontwikkelaars mee dat een dergelijke vondst een mooie kans is om te gebruiken bij de inrichting en vormgeving van de woonwijk. Zodat mensen hun achtergrond en hun geschiedenis leren kennen. Het is ons erfgoed, een nalatenschap waar we zorg voor moeten dragen. Je wordt er als samenleving alleen maar rijker van. Het kleurt je omgeving veel meer in.”
“Er is een gezonde ambitieuze cultuur,
mensen hebben plezier in hun werk en zijn gemotiveerd.”
Sociale teamplayer
Een leuke baan dus. Maar welke skills heb je nu nodig om deze goed te kunnen vervullen? Margriet deelt haar visie: “Je moet in teamverband kunnen werken, sociaal en communicatief vaardig zijn en politieke sensitiviteit hebben. In mijn werk sta ik elke dag in contact met burgers, de collega’s van de gemeenten en de archeologen die het onderzoek en veldwerk uitvoeren. Het contact met verschillende mensen vind ik leuk, maar dit moet bij je passen.”
Nieuwsgierig en gemotiveerd
Naast dat het werk haar nooit verveelt, is Margriet ook te spreken over de omgevingsdienst als werkgever. “De sfeer bij ons is goed en dat werkt heel prettig. Er is een gezonde ambitieuze cultuur, mensen hebben plezier in hun werk en zijn nieuwsgierig en gemotiveerd. De omgevingsdienst heeft een goed arbeidsvoorwaardenpakket en besteedt veel aandacht aan de ontwikkelmogelijkheden van medewerkers. We werken locatieonafhankelijk, zowel op kantoor als thuis. Dat betekent dat je flexibel bent in je werktijden en locaties. Werken bij een omgevingsdienst kan ik iedereen aanraden”, sluit Margriet af.