“Om behoud van omgeving en natuur. Om vrijheid in je werk, je staat zelf aan het stuur.”
Het verhaal van Fatima
Coördinator team vergunningen
Vergunningaanvragen lijken misschien een papieren tijger, maar dat is het bij Omgevingsdienst Veluwe zeker niet. Het team vergunningverleners neemt de tijd en moeite om het gesprek aan te gaan. Dit vraagt om veel kennis van de omgeving en de wet- en regelgeving. Niet voor niets ziet de omgevingsdienst haar medewerkers als kapitaal. “Er is ruimte om de boer op te gaan en het gesprek te voeren, dat is zo mooi.”
Fatima werkt als coördinator team vergunningen bij Omgevingsdienst Veluwe. Met 11vergunningverleners werkt zij op het kantoor in Harderwijk en Apeldoorn. “Naast het borgen van de inhoudelijke kwaliteit van ons werk, ben ik ook bezig met het binden en boeien van medewerkers. Wat doe jij iedere dag precies? En waarom? Dat interesseert mij”, aldus Fatima.
Onmisbaar adviesorgaan
Omgevingsdiensten zijn het adviesorgaan voor gemeenten. Fatima legt uit hoe dat werkt. “Verduurzamen is belangrijk vanuit het Rijk. We geven bijvoorbeeld advies over gesloten bodemenergiesystemen, want dit betekent iets voor de bodem en het rendement. Dan kan het zinvol zijn om daar beleid voor te maken. Ook signaleren we trends en koppelen deze terug aan gemeenten, en denken mee met nieuwe ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van Natura 2000 gebieden, geluid en stof. Daarbij is onze objectiviteit en onafhankelijkheid kenmerkend; de wet- en regelgeving staat centraal. Voor welke partij of individu dan ook.”
“We luisteren naar het plan van de initiatiefnemer, vragen door en denken mee in oplossingen.”
Makkelijk maken
Voor iedere vergunningaanvraag gelden eisen om de natuur te behouden. Deze eisen maken het niet makkelijk, maar zijn wel nodig. Fatima geeft aan dat ze het vooral niet onnodig moeilijk willen maken. “Het lijkt een papieren tijger, maar we nemen de moeite om in gesprek te gaan met de aanvrager. Om naar de praktijk te kijken. We luisteren naar het plan van de initiatiefnemer en vragen door, om het zo makkelijker te maken. Daarbij kijken we door de ogen van een initiatiefnemer. Soms gaan we ook op locatie kijken, om te zien waar iemand tegenaan loopt. Het is dan belangrijk dat we kunnen uitleggen wat de wettelijke regels zijn en waarom het van belang is voor de aanvrager.”
Hart voor het milieu
Fatima doet haar werk met veel plezier. Dit komt mede door haar hart voor het milieu. “Ik ben echt van het ‘aarden’. Ik ben begaan met het milieu en de omgeving. Daarom geeft dit werk voldoening. Daarnaast is iedere dag anders. We werken geen checklist af maar denken mee. We houden overzicht, denken mee en in oplossingen... De materie vertalen en communiceren naar verschillende partijen, maakt ons werk uitdagend en interessant. We zijn leergierig en staan open om van elkaar te leren. We doen het echt samen, iedereen heeft een eigen specialisme.”
“Wat zo mooi is aan werken bij een omgevingsdienst, is dat mensen gewoon mens mogen zijn.”
Mens staat centraal
Fatima vindt de omgevingsdienst een fijne plek om te werken. “Er is oog voor de mens. En oog voor ontwikkeling”, aldus Fatima. “Je krijgt alle ruimte om je te ontwikkelen. Dat wordt niet alleen gezegd, maar ook gedaan. Dit merk je door oprechte gesprekken en de vraag ‘hoe gaat het met jou’? Dat dit werkt, bewijst het lage ziekteverzuimpercentage. Wat ook zo mooi is aan werken bij een omgevingsdienst is dat mensen gewoon mens mogen zijn. Er is weinig afstand tussen verschillende teams of organisatielagen en medewerkers worden gezien als kapitaal. Bovendien is de organisatie flexibel, waardoor je werk en privé goed in balans kunt houden.”