“Om agrarische bedrijven en om de mensen die er wonen. Om tot een positieve situatie voor iedereen te komen.”
Het verhaal van Bianca
Jurist
"Van melkvee tot paarden en van varkens tot vleeskuikens; elk agrarisch bedrijf is anders. En dat maakt het werk van Bianca zo leuk. Als jurist werkt ze op het servicecentrum MER, onderdeel van Omgevingsdienst regio Limburg Noord. “Bij een omgevingsdienst zorg je voor de juiste balans tussen de maximale mogelijkheid van bedrijfsontwikkeling en de belangen van omwonenden.”
Servicecentrum MER is op dit moment nog een netwerkorganisatie en werkt voor drie gemeentes, namelijk Roerdalen, Echt-Susteren en Maasgouw. Bianca houdt zich bezig als vergunningverlener milieu gericht op complexe agrarische zaken, als specialist milieu voor ruimtelijke plannen en als ondersteuner voor juristen bij het opstellen van verweerschriften en de vertegenwoordiging van het college in rechtszaken.
“Zowel inwoners als bedrijven krijgen waar ze recht op hebben.”
Uitdagend en gevarieerd
"Elke werkdag van Bianca is anders. “Waar ik mee bezig ben, ligt geheel aan de behoefte. Ik ondersteun onze vergunningverleners, beoordeel ruimtelijke plannen, adviseer collega’s en overleg met bedrijven of een gemeente. In alles wat ik doe, ben ik zoveel mogelijk oplossingsgericht. Meestal komen meerdere aspecten op een dag voorbij, dat maakt het gevarieerd en uitdagend”, vertelt Bianca.
Duidelijkheid voor iedereen
Een goede inhoudelijke toets geeft duidelijkheid en zekerheid aan partijen. En dat maakt Bianca’s werk zo belangrijk. “Aanvragers en omwonenden weten waar ze aan toe zijn, maar ook het college”, aldus Bianca. “Zowel inwoners als bedrijven krijgen waar ze recht op hebben. Neem bijvoorbeeld de vergunning van een geitenhouderij die maatschappelijke onrust creëert. Dan is het aan ons om duidelijk uit te leggen dat de nieuwe situatie een stuk gezonder is voor de omgeving dan de oude situatie. Laatst hebben we ook een vergunning verleend voor een veehouderij in een kern. Weigeren was wettelijk niet mogelijk. Ook dit zorgde voor onrust en daarom hebben we een voorlichtingsavond voor inwoners georganiseerd. Na veel onbegrip gingen ze met duidelijkheid naar huis.”
Juiste balans
Milieuwetgeving is vrij duidelijk. Het kan of het kan niet. Bianca: “Een omgevingsdienst zorgt voor de juiste balans tussen de maximale mogelijkheid van bedrijfsontwikkeling en de belangen van omwonenden. Vaak kijk ik samen met een bedrijf en hun adviseur naar de ontwikkelruimte. Daarbij bewaak ik wat de mogelijkheden binnen de wet zijn. Ook de gesprekken met omwonenden, om bepaalde ontwikkelingen uit te leggen, vind ik geweldig om te doen. Het gaat vaak om tegenovergestelde belangen, maar het voelt goed als je deze mensen kunt uitleggen dat hun leefomgeving niet slechter wordt.”
"De achterliggende verhalen van
agrarische familiebedrijven zijn mooi."
Mooie, tastbare verhalen
Bianca werkt vooral met agrarische bedrijven. “Ik hou van een landelijke omgeving, vandaar dat ik voornamelijk agrarische activiteiten doe. In onze regio zijn er veel kleine bedrijven die echte familiebedrijven zijn. Elke ondernemer is anders en heeft een eigen passie. De achterliggende verhalen zijn mooi. Ik hou van de diversiteit, maar ook van de duidelijkheid van de milieuwetgeving. Ik ben rechtvaardig, eerlijk, meedenkend. Deze eigenschappen kan ik bij iedere zaak toepassen. Elk bedrijf bekijk ik met dezelfde maatstaaf. Ik vind het mooi dat ik iets tastbaars kan doen; een bedrijf kan zich ontwikkelen zonder dat omwonenden er last van krijgen.”
Bevlogen in het kwadraat
Dat medewerkers bij een omgevingsdienst zo bijzonder bevlogen zijn, vindt Bianca niet gek. “We dragen echt ergens aan bij. Bovendien hebben medewerkers een dienstverlenend, zorgend karakter. Je doet iets voor anderen of voor een gemeenschap, niet voor jezelf. Het werk is uitdagend en daarom gaan we er vol voor. Ook is er veel ontwikkelruimte. Of je nu toezichthouder, vergunningverlener of adviseur bent, je kunt rekenen op uitdaging en flexibiliteit.”