“Om betekenisvol werk en een positieve invloed. Om sommige taken te automatiseren,
slim en goed.”
Het verhaal van Anka
Developer
Niet alle medewerkers van een omgevingsdienst zijn met het milieu, de natuur, inwoners of de omgeving bezig. Zoals Anka, developer bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Zij duikt vooral in een digitale omgeving om de slimste virtuele software-robots te ontwikkelen. Het doel? Repetitieve, tijdrovende taken automatiseren.
Bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied steken medewerkers het liefst al hun energie in het zorgen voor een veilige, schone en gezonde omgeving. Daarom ontwikkelen zij digitale robots die handmatig, tijdrovend werk uitvoeren. Anka is één van de developers die zich hierin vastbijt. “Ik houd me bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van software-robots die repetitieve taken kunnen automatiseren. Samen met procesadviseurs kijk ik bij de verschillende teams welke processen er geautomatiseerd kunnen worden, zodat we hier vervolgens een software-robot voor kunnen ontwikkelen. Daarnaast onderhouden wij alle bestaande software-robots door problemen en fouten op te lossen.”
“De software-robots die wij ontwikkelen zorgen voor efficiëntere processen en betere dienstverlening.”
Meer tijd, betere kwaliteit
Anka’s werk heeft impact op het werk van alle medewerkers van de omgevingsdienst. De robots nemen met name administratief werk over, zodat collega’s meer tijd overhouden voor hun reguliere werk. Zoals het beoordelen of schrijven van een vergunning, of toezicht houden op bedrijven. Daarnaast zorgen deze bots voor een stukje kwaliteitsverbetering. “De werkdruk bij omgevingsdiensten is erg hoog, de hoeveelheid aanvragen stijgt”, vertelt Anka. “Door software-robots bepaalde processen te laten overnemen, proberen wij die werkdruk te verlichten. Het gebruik van bots zorgt voor efficiëntere processen wat kan leiden tot betere dienstverlening aan inwoners en bedrijven. Daarnaast zorgt het voor een verbeterde datakwaliteit en minder fouten. En dat kan weer leiden tot betere besluitvorming en minder risico’s voor inwoners en bedrijven.”
Puzzels oplossen
RPA-development is eigenlijk puzzels oplossen. Je hebt een bestaand proces, maar hoe kan je dat laten overnemen door een software-robot? “Je kan een robot zo bouwen dat hij precies nadoet wat een mens doet”, legt Anka uit. “Maar er zijn ook veel mogelijkheden om de bot zo te bouwen dat hij nóg efficiënter te werk kan gaan. Het geeft mij voldoening om te zien wanneer een software-robot heel veel werk en uren heeft bespaard op een bepaalde taak. Dat betekent namelijk dat mijn collega’s die tijd overhouden om aan andere belangrijke taken te besteden. Het vraagt echt om creativiteit om oplossingen te verzinnen, dat vind ik leuk.”
“Ik zet me graag in om de wereld een beetje beter te maken.”
Een betere wereld
Door te werken bij een omgevingsdienst kun je bijdragen aan een betere wereld, vindt Anka. “Je werkt aan een veiligere en gezondere leefomgeving en dat maakt het werk erg betekenisvol;. Bovendien heeft een omgevingsdienst geen winstoogmerk, je werkt dus voor een hoger doel. Ik zet me graag in om de wereld een beetje beter te maken. Als individu is ‘de wereld beter maken’ erg ongrijpbaar, je kan niet altijd direct invloed uitoefenen. Maar het begint bij je eigen omgeving en werken bij een omgevingsdienst geeft je de kans om wél die positieve invloed te hebben op je eigen omgeving. Ik wil graag dat we kunnen opgroeien en leven in een omgeving die gezond en veilig is.”
Op de goede plek
Soms voel je je goed in een organisatie, maar past de functie niet bij je. Dat overkwam ook Anka. “Ik ben ooit begonnen als vergunningverlener milieu. Belangrijk en interessant werk, maar het paste niet helemaal bij mij. Door de leuke sfeer binnen de omgevingsdienst, wilde ik eigenlijk helemaal niet ergens anders werken. Ik heb toen intern de kans gekregen om een cursus te volgen en na 2 maanden kon ik starten als RPA-developer. Daarom kan ik iedereen aanraden hier te gaan werken. De werksfeer is goed, je krijgt alle ruimte om jezelf te ontwikkelen en we hebben een jongerenorganisatie die leuke en leerzame activiteiten organiseert.”