aA

Nieuws

Wat je niet ziet maar wél effect heeft

Het werk van een omgevingsdienst is soms niet zo zichtbaar. Want wat doet een toezichthouder nu precies? Omgevingsdienst IJsselland deelt een casus over de voedingsbranche die laat zien dat de organisatie flink bijdraagt aan het behoud van een schone en veilige leefomgeving, zoals het voorkomen van legionella-besmetting. Hoe zij dat doen? We geven een kijkje achter de schermen!

Omgevingsdienst IJsselland was benieuwd naar de stand van zaken in de voedselbranche op het gebied van milieu en veiligheid. Tijd voor een pilot! In IJsselland zijn er 130 bedrijven die bij de ‘voedselbranche’ horen. Uit deze groep heeft Omgevingsdienst IJsselland bedrijven geselecteerd met een grote impact op een veilige of schone leefomgeving. Thuisbrouwerijen en slachters met ZZP-status waren uitgesloten van deze pilot. De grootste risico’s in de voedselbranche? Dat zijn met stip de koeltorens en koelinstallaties. Je leest hier waarom.

Koeltorens

Natte koeltorens vormen een flink risico. Want als deze koeltorens niet goed functioneren, bestaat er kans op legionella-besmetting; een fiks gezondheidsrisico dat zelfs dodelijk kan zijn. In omgeving IJsselland zijn er 8 bedrijven met zo’n koeltoren en de toezichthouders van de omgevingsdienst hebben al deze bedrijven bezocht. Ze controleerden op technische staat, goede monitoring en degelijk onderhoud. Goed nieuws; er zijn geen overtredingen geconstateerd! Maar dit verbaasde de omgevingsdienst niet. Want door het grote risico controleert de organisatie ieder jaar veel van deze bedrijven. Dankzij dit intensieve toezicht en handhaving zijn bedrijven gedwongen hun zaken op orde te brengen en houden. Het effect ziet Omgevingsdienst IJsselland nu!

Koelinstallaties

De voedingsbranche bereidt producten die snel kunnen bederven. Om dit te voorkomen, bewaren bedrijven de etenswaren in koelinstallaties. Wat veel mensen niet weten, is dat in die installaties koelvloeistoffen zitten die grote schade aan mens en milieu kunnen aanrichten. Een voorbeeld van een koelmiddel is ammoniak. Het is zeer schadelijk als je dit goedje inademt. Daarnaast worden fluor-stoffen gebruikt. Als daarvan 1 kg vrijkomt, leidt dat tot 2.000 kg CO2-uitstoot. In een koelinstallatie voor een bakkerijwinkel zit al snel 10 kg. Ter vergelijking: een middenklasse dieselauto stoot 130 gram CO2 per 100 km uit. Moet je nagaan wat het effect van fluor op het milieu is!

Voorkomen is beter dan genezen

Het is dan ook van levensbelang dat deze stoffen niet vrijkomen. Niet voor niets wordt de regelgeving steeds strenger en zijn de giftigste stoffen inmiddels verboden. Door toezicht en handhaving op deze koelinstallaties en koeltorens, voorkomen de specialisten van Omgevingsdienst IJsselland calamiteiten en dragen deze helden bij aan een schone en veilige leefomgeving. Chapeau!

al ruim 6.000 gedreven mensen bij 28 omgevingsdiensten. Omdat werken bij ons echt leuk én relevant is.
Zoek jouw ideale werkomgeving en ideale functie!

Werkenbijdeomgevingsdiensten.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?